top of page

JUYO'U

7%20Redigerat%20b_edited.jpg
2.jpg

“Juyo'u” är ett ceremoniellt föremål som används av olika indianfolk i Nord- Central- och Sydamerika sedan uråldriga tider. Man hittar föremålet till exempel bland folkgrupperna Huichol, Wayuu, Shipibo-Conibo och Ashaninka. För de här folken är Ojo de dios en kraftfull amulett som ger beskydd och välmående åt människorna.

​

Under workshopen kommer du att lära dig att tillverka amuletten som du sedan kan hänga runt halsen eller på väggen. Du kommer också att få höra några historier om amulettens betydelse bland olika folkgrupper.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

TUSEN OCH EN FLÄTA

​

Flätning är en av de äldsta textila teknikerna och används av olika kulturer över hela världen.

 

Genom att använda olika metoder och färger på trådarna kan man forma platta, runda, halvrunda och fyrkantiga flätor med olika mönster.

​​

Under workshoppen lär vi oss olika sätt att fläta och bilda mönster. 

Vi kommer också att inspireras av bilder och föremål som visar vad man kan skapa med de olika flätorna.

 

 Aktiviteten är för barn mellan 7 och 13 år. För barn under 7 år måste en vuxen finnas med.

SMYCKEN

MED FLÄTOR I ÅTERVUNNA TRIKÅREMSOR

Flätning är en av de äldsta textila teknikerna och används över hela världen. Genom att använda olika metoder och färger på trådarna kan man forma platta, runda, halvrunda, fyrkantiga flätor med olika mönster.

​

Med trikåtyg från gamla t-shirts kan man göra fina remsor som man kan fläta för att sedan forma mattor, väskor, smycken och olika accessoarer.

​

Under workshoppen kommer vi att lära oss olika sätt att fläta och bilda mönster samt få inspiration och läran om hur man formar smycken med det här materialet och teknik.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

​

MATTOR

MED FLÄTOR I ÅTERVUNNA TRIKÅREMSOR

4 Redigerat.jpg

Flätning är en av de äldsta textila teknikerna och används över hela världen. Genom att använda olika metoder och färger på trådarna kan man forma platta, runda, halvrunda, fyrkantiga flätor med olika mönster.

​

Med trikåtyg från gamla t-shirts kan man göra fina remsor som man kan fläta och sedan forma mattor.

​

Under workshoppen kommer vi att lära oss olika sätt att fläta och bilda mönster. Vi kommer också att lära oss hur man bäst klipper en gammal t-shirt till trikåremsor och få inspiration om hur man formar mattor med det här materialet och teknik.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

BAND OCH SNODDAR FRÅN

ANDERNA

Band och snoddar från Anderna.JPG

Platta, runda och fyrkantiga band och snoddar används som olika accessoarer, arbetsredskap och som detaljer i textilier bland andinska ursprungsfolk. De har traditionellt använts till vardags och under olika ceremoniella högtider. De har stor betydelse av praktiska skäl, ur en dekorativ och ur en andlig synvinkel. Tekniker och material i nutida band och snoddar kan spåras tillbaka till förhistorisk tid och kunskaperna är tusentals år gamla.

​

Under workshopen får man prova och lära sig olika tekniker som flätning, fingervävning och knytnävsflätning för att tillverka snoddar och band av olika slag. Man får också en inblick i historiken kring hur band och snoddar traditionellt används i urgamla andinska kulturer samt hur dem skapades och vilka material används.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

KNYTNÄVSFLÄTNING

Knytnävsflätning 2.jpg

Knytnävsflätning är en flätningsteknik som använts inom olika kulturer i Anderna sedan urminnes tider. Med den här tekniken tillverkades vackra snoddar som användes för att forma olika accessoarer som skärp, turbaner, slungor och rep för daglig eller ceremoniell användning.

​

Den här typen av flätning kallas knytnävsflätning eftersom man håller fast flätningstrådarna med en knuten hand. De lösa trådarna är på ovansidan av den knutna handen och med den andra handen korsar man och tvinnar trådarna på olika sätt.

Väven som skapas med den här tekniken är fast och kompakt. Sicksack- och rutformade mönster skapas av trådar med olika färger i olika ordning.

Knytnävsflätning är en genial teknik där händerna är de enda redskapen.

​

Vi startar kursen med en inblick i historiken kring knytnävsflätning i Anderna.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

LOOPING

Looping 1.JPG
Looping 2.JPG

Looping är en mycket gammal textil teknik från Anderna som utvecklades långt innan man började bruka jorden och ha boskap och är äldre än keramikanvändningen. Tekniken användes i olika kulturer som Paracas, Nazca, Wari och Tiwanaku för att göra till exempel väskor, mössor, textiler, kanter på textiler, o.s.v.

​

I looping använder man ett enda element: en tråd som snurras runt sig själv och formar öglor och kryss i horisontella rader.

Tekniken har stora möjligheter. Man kan göra allt från enkla till komplexa textila strukturer genom att man använder olika typer av länkar och olika täthet på väven.

​

I kursen ska vi lära oss olika subtekniker inom looping som simple looping, cross knit looping, double cross knit looping, etc. Man ska få också en inblick kring looping teknik i Anderna.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

TAPIZ

Tapiz 1.jpg

Tapiz är en teknik som bildar vävnader som består av inslag och varp där de olika inslagens färgområden täcker varpen och bildar mönster.

​

Tekniken användes bland urgamla kulturer i sydamerikanska Anderna för att göra traditionella klädesplagg, tyger och paneler bland annat. Idag är tekniken nästan utdöd men den har överlevt på några få håll.

​

I den här kursen får man lära sig de rika möjligheterna med tapiz som en gång utövades inom kulturerna Inka, Tiwanaku, Wari och Chancay för att nämna några.

Dåtidens väverskor använde en stående vävram eller en vävanordning som man fäste i midjan. I kursen kommer jag att att visa de traditionella vävanordningarna som är enkla och bärbara, men vi ska använda oss vävramar för att jobba.

​

Vi startar kursen med en historisk bakgrund till tekniken.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

TEXTILA SMYCKEN

I TEXTILA TEKNIKER FRÅN ANDERNA

Textila smycken.jpg

Många urgamla kulturer har blomstrat i sydamerikanska Anderna så som Moche, Paracas, Tiwanaku, Wari, och Inka vars textila traditioner räknas som några av de mest rika i världen. Flera och varierande textila tekniker har utvecklas bland dem. Några har försvunnit men många används fortfarande för de nutida folkslag som härstammar från de ursprungliga kulturerna. En liten del av denna rikedom får vi ett smakprov av genom den här kursen.

​

I textila smycken kursen kommer deltagarna att lära sig olika traditionella textila tekniker från Anderna som looping, fingerweaving, wrapping och loopbraiding för att sedan designa och tillverka ett smycke genom att förena de olika teknikerna efter egen smak.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

TEXTILGRAFFITI

4 Redigerat.JPG

Textilgraffiti är en form av gatukonst. Det innebär att en kreativ mix av textila hantverk sätts i det offentliga rummet: i en park, på en gång, en gata, mm. Det är ett sätt att sprida konst i staden och sprida ett budskap i samhället.

​

I workshopen lär du dig olika textila tekniker från Anderna som kommer att hjälpa dig att uttrycka det budskap du vill framföra i en kollektiv textil skapelse som vi kommer att utforma. Den kommer vi sedan att tillfälligt placera på ett valfritt ställe.

​

För denna kurs krävs inga förkunskaper.

​


CHULLUSKA

DANSFLÄTNING

3.JPG

Chulluska, Maypole, Palo de mayo, är olika namn på en dans som finns bland många kulturer runt om i världen. Traditionen innebär att man dansar och flätar runt en stång.

 

Människor på olika platser i världen firar till exempel våren genom att dansa kring en stång eller ett träd prydd med blommor. Dansarna håller varsitt färgat band som sitter fast i stången. Genom att dansa runt stången i motsatta riktningar och genom att gå i zic zac så formas en fläta!

​

I workshoppen jag kommer att visa bilder och berätta vad dansflätning betyder för olika kulturer. Sedan kommer vi att dansa en fläta med fina rytmer från olika traditioner.

​

För denna workshop krävs inga förkunskaper.

bottom of page